Joris' Waanzinnige Schooltuin

Ons schoolplein gaat in 2021 letterlijk en figuurlijk op de schop! Geen saaie grijze tegels en standaard speeltoestellen, maar een uitdagend en leerzaam plein. Om de aanleg van ons nieuwe schoolplein te bekostigen verkopen de leerlingen toffen sokken. Klik hier om meer te lezen over deze actie!

Wat gaat er veranderen?

Op een groen schoolplein komen kinderen in contact met de natuur, waardoor zij worden uitgedaagd tot ontdekken, beleven en bewegen. Grijze stenen eruit, groen erin. Het plein ondergaat een complete metamorfose: van saaie tegels naar een fantasierijke ontdektuin met speelheuvels, verstopplekken, gras, bomen, bloemen, planten, water, zand en beestjes. En…één ding verandert in ieder geval niet: de prachtige eeuwenoude plataan midden op het schoolplein krijgt uitzicht op een natuurlijkere ondergrond met vrolijk spelende kinderen. Dat ziet er dan zo uit:

Waarom een nieuw schoolplein?

Een groen schoolplein geeft leerlingen elke dag kans op natuurbeleving én biedt volop mogelijkheden voor natuureducatie. Van moestuin tot modderkeuken en van klimparcours tot verstopstruiken. Kinderen worden hierdoor uitgedaagd tot meer en gezond bewegen en vinden er allemaal hun eigen plekje. Zo wordt het schoolplein veel leuker om op te spelen. Dat zorgt voor minder ruzies, meer speelplezier en een betere sfeer.

Voordelen van meer groen

Maar niet alleen tijdens de pauzes is een groen schoolplein een verrijking, het kan ook educatief gebruikt worden als buitenleslokaal. Daar komt bij dat met minder tegels het regenwater beter kan wegstromen. Ook zorgen planten en bomen ‘s zomers voor verkoeling voor de leerlingen en een parkachtig uitzicht voor de buurt. Tot slot draagt een groen schoolplein bij aan biodiversiteit middenin de stad.

Hoe gaan we dit doen?

De werkgroep van leerkrachten en ouders heeft alle wensen en eisen verzameld en een ontwerper heeft daar een prachtig ontwerp van gemaakt. Op dit moment is de werkgroep druk met het werven van fondsen. Ook de kinderen helpen daarbij. Zij verkopen toffe sokken om geld in te zamelen voor het nieuwe schoolplein. Klik hier om meer te lezen over deze actie.

Hoe gaat het verder?

In het najaar van 2021 hopen we te starten met de aanleg van het plein. Er komen diverse klusdagen waarop kinderen, ouders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen komen helpen. Ook na aanleg zullen er regelmatig onderhoudsdagen georganiseerd worden waarop alle hulp welkom is. Interesse? Mail naar: groeneschoolplein.sintjorisschool@kpoa.nl of kijk op de Facebookpagina Basisschool Sint Joris. Daar vindt u telkens de meest actuele informatie omtrent dit project.

Mail ons 033 472 19 07  Route