Joris' Waanzinnige Schooltuin

Ons schoolplein gaat letterlijk en figuurlijk op de schop! Geen saaie grijze tegels en standaard speeltoestellen, maar een uitdagend en leerzaam plein. De komende weken toveren we telkens een ander deel van het plein om tot een natuurlijke ontdektuin. We verwachten dat de schooltuin begin december gereed is.

Donderdagmiddag is samenwerkmiddag

Tijdens de werkzaamheden is er voor de kinderen natuurlijk een hoop te zien en te doen. Er zal altijd een deel van het plein beschikbaar zijn om te spelen in de pauzes. Het gedeelte waar de werkzaamheden plaatsvinden wordt veilig afgeschermd met hekken. Iedere donderdagmiddag tussen 12:00 uur en 14:00 uur mogen er groepjes kinderen meehelpen met de aanleg.

Schep ook mee!

Natuurlijk zijn ouders, leerkrachten en buurtbewoners van harte welkom om te komen helpen. Op de volgende dagen komen extra groene vingers of sterke spierballen goed van pas:

Donderdag 11 november vanaf 13:00 uur
Héééél véééél houtsnippers verspreiden over de schooltuin
Nodig: kruiwagens, scheppen, rieken, emmertjes

Zaterdag 27 november vanaf 10:00 uur
Inplanten (datum onder voorbehoud ivm uitloop werkzaamheden)
Nodig: handschoenen, schepjes, gieters

Wilt u (samen met u kinderen) komen tuinieren op één of meer van deze dagen? Of kunt u ons helpen aan de benodigde materialen? Meldt u dan aan via groeneschoolplein.sintjorisschool@kpoa.nl.

Wat gaat er veranderen?

Het plein ondergaat een complete metamorfose: van grijze stoeptegels naar een fantasierijke ontdektuin met speelheuvels, verstopplekken, gras, bomen, bloemen, planten, water, zand en beestjes. En…één ding verandert in ieder geval niet: de prachtige eeuwenoude plataan midden op het schoolplein krijgt uitzicht op een natuurlijkere ondergrond met vrolijk spelende kinderen. Dat ziet er dan zo uit:

Waarom een nieuw schoolplein?

Een groen schoolplein geeft leerlingen elke dag kans op natuurbeleving én biedt volop mogelijkheden voor natuureducatie. Van moestuin tot modderkeuken en van klimparcours tot verstopstruiken. Kinderen worden hierdoor uitgedaagd tot meer en gezond bewegen en vinden er allemaal hun eigen plekje. Zo wordt het schoolplein veel leuker om op te spelen. Dat zorgt voor minder ruzies, meer speelplezier en een betere sfeer.

Voordelen van meer groen

Niet alleen tijdens de pauzes is een groen schoolplein een verrijking, het kan ook educatief gebruikt worden als buitenleslokaal. Daar komt bij dat met minder tegels het regenwater beter kan wegstromen. Ook zorgen planten en bomen ‘s zomers voor verkoeling voor de leerlingen en een parkachtig uitzicht voor de buurt. Tot slot draagt een groen schoolplein bij aan biodiversiteit middenin de stad.

Aanpak

De werkgroep van leerkrachten en ouders heeft afgelopen jaar alle wensen en eisen verzameld en een ontwerper heeft daar een prachtig ontwerp van gemaakt. Via fondsenwerving heeft de werkgroep het benodigde budget opgehaald. Ook de kinderen hielpen daarbij. Zij verkochten toffe sokken om geld in te zamelen voor het nieuwe schoolplein en verdienden daarmee meer dan €3000 voor het schoolplein.

Hoe gaat het verder?

De werkzaamheden zijn nu in volle gang. Volgens de huidige planning is de schooltuin voor eind 2021 gereed. Tot die tijd zijn er diverse Schep-mee-dagen waarop kinderen, ouders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen meehelpen. Ook na de aanleg organiseren we regelmatig onderhoudsdagen waarop alle hulp welkom is. Interesse? Mail naar: groeneschoolplein.sintjorisschool@kpoa.nl of kijk op de Facebookpagina Basisschool Sint Joris. Daar vindt u telkens de meest actuele informatie omtrent dit project.

Mail ons 033 472 19 07  Route