Joris' Waanzinnige Schooltuin

Ons schoolplein gaat in 2021 letterlijk en figuurlijk op de schop! Geen saaie grijze tegels en standaard speeltoestellen, maar een uitdagend en leerzaam plein.

Wat gaat er veranderen?

Op een groen schoolplein komen kinderen in contact met de natuur, waardoor zij worden uitgedaagd tot ontdekken, beleven en bewegen. Grijze stenen eruit, groen erin. Het plein ondergaat een complete metamorfose: van saaie tegels naar een fantasierijke ontdektuin met speelheuvels, verstopplekken, gras, bomen, bloemen, planten, water, zand en beestjes. En…één ding verandert in ieder geval niet: de prachtige eeuwenoude plataan midden op het schoolplein krijgt uitzicht op een natuurlijkere ondergrond met vrolijk spelende kinderen. Dat ziet er dan zo uit (klik op de afbeelding voor een grote versie):

Waarom een nieuw schoolplein?

Een groen schoolplein geeft leerlingen elke dag kans op natuurbeleving én biedt volop mogelijkheden voor natuureducatie. Van moestuin tot modderkeuken en van klimparcours tot verstopstruiken. Kinderen worden hierdoor uitgedaagd tot meer en gezond bewegen en vinden er allemaal hun eigen plekje. Zo wordt het schoolplein veel leuker om op te spelen. Dat zorgt voor minder ruzies, meer speelplezier en een betere sfeer.

Voordelen van meer groen

Maar niet alleen tijdens de pauzes is een groen schoolplein een verrijking, het kan ook educatief gebruikt worden als buitenleslokaal. Daar komt bij dat met minder tegels het regenwater beter kan wegstromen. Ook zorgen planten en bomen ‘s zomers voor verkoeling voor de leerlingen en een parkachtig uitzicht voor de buurt. Tot slot draagt een groen schoolplein bij aan biodiversiteit middenin de stad.

Hoe gaan we dit doen?

De werkgroep van leerkrachten en ouders is hard op weg naar het schetsontwerp van het nieuwe plein. Aan het begin van de lente presenteert een ervaren ontwerper van natuurlijke speelplekken het eerste ontwerp. Binnenkort start de werkgroep met sponsoractiviteiten en organiseren we groene klusdagen. Leerlingen worden actief betrokken, en ook ouders en buurtbewoners kunnen zich melden voor hulp. Interesse? Mail naar: groeneschoolplein.sintjorisschool@kpoa.nl of kijk op de Facebookpagina Basisschool Sint Joris.

Wanneer gebeurt wat?

Volgens de huidige planning wordt het Sint Joris-plein komende zomer omgetoverd tot Joris’ Waanzinnige Schooltuin en maken in de zomervakantie de eerste tegels plaats voor groen. Op de Facebookpagina van Basisschool Sint Joris vindt u telkens de meest actuele informatie omtrent dit traject.

Mail ons 033 472 19 07  Route